Главная » 2011 » Липень » 12 » Жалоба в православному обряді

Жалоба в православному обряді

13:39
Жалоба в православному обряді
Насамперед необхідно визначитися з визначенням поняття "жалоба".
Відповідно до тлумачного словника, під жалобою розуміється:

1. Стан скорботи по померлому, що виражається в яких-небудь загальноприйнятих знаках - найчастіше, в особливому жалобному одязі, відмові від розваг, суспільних зборах на згадку про покійного й т.д.

2. Чорний одяг, прикраси чорного кольору або особливі знаки на одязі, прапорах, портретах і т.п. як символ скорботи, як вираження жалобного стану родичів і близьких померлого.

У минулому, відповідно до народних етичних норм, члени родини померлого повинні були дотримуватись певних форм жалоби. Вимога дотримання жалоби поширювалося як на тривалий період - рік, так і на більш короткий строк - шість тижнів після смерті. Найбільш загальноприйняті форми жалоби – носіння жалобного одягу, заборона на вихід заміж вдови й одруження вдівця, шлюб дорослих дітей. Первісний зміст жалобного одягу - зміна повсякденного вигляду з метою попередження повернення померлого - уже давно втрачений, але звичай зберігається й донині.

Жалоба передбачала також відмову від розваг, танців, пісень. Як жалобний одяг у людей небагатих використовувався звичайний робочий одяг. Але в деяких віддалених поселеннях, у період жалоби носили стародавнє національне вбрання.

Жалоба, "туга" в разі втрати годувальника, господарки тримався завжди довше, ніж жалоба по літніх людях. І зараз не втратило свого значення дотримання жалоби по померлих: носіння темного плаття, чорної хустки до 40 днів, часте відвідування цвинтаря, заборона на розваги й участь у світських заходах і т.п. Не можна не помітити, що й тут відбувається спрощення, розмивання традиції. Більш тривалий строк носіння чорного або темного одягу (рік і більше) обумовлений вагою втрати. Їх носять частіше матері, що втратили дорослих передчасно загиблих дітей.

До одного року іноді дотримують жалоби також і вдови. Дочки, що поховали літніх батьків, скорочують строк носіння жалобного одягу до шести тижнів, а те й до одного тижня. Чоловіки надягають темний костюм тільки для участі в похоронному ритуалі, а надалі - не дотримують зовнішніх ознак жалоби.

У знак жалоби в будинку завішують дзеркала, зупиняють годинники; із приміщення, де стоїть труна з тілом, виносять телевізор.
Категория: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ | Просмотров: 2165 | Добавил: Orest | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: