Главная » 2011 » Серпень » 10 » Поховати небіжчика у Львові – удвічі дорожче, ніж у Києві

Поховати небіжчика у Львові – удвічі дорожче, ніж у Києві

10:30
Поховати небіжчика у Львові – удвічі дорожче, ніж у Києві

Депутати шукають нові площі для цвинтарів і нарікають на завищені ціни ритуальних послуг.

Проблема із браком місць на львівських цвинтарях - кричуща. Сільради навколишніх сіл не поспішають виділяти площі під нові цвинтарі, "львівських небіжчиків” до себе не пускають. Критична ситуація виникла із Голосківським кладовищем. До Львівської міської ради звернулися власники земельних ділянок,
що межують із кладовищем, які нарікають, що могили почали "виростати” на їхніх городах...

Як сказав на прес-конференції голова депутатської комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку ЛМР Іван Гринда, депутати зафіксували п’ять самозахоплень городів, бо люди взимку копали могили. "Сніг зійшов, а могили виявилися на грядках, - каже він. - Проблема виникла тому, що немає меж, невідомо, де поле, а де територія цвинтаря? Ми виділили із бюджету 87 тисяч гривень на огорожу для Голосківського цвинтаря”.

За його словами, перемовини влади Львова із сільрадами навколишніх сіл щодо облаштування нового кладовища зайшли у глухий кут. У сільраді Пасік-Зубрецьких депутатам повідомили, що не віддадуть місту ділянку під цвинтар, бо будуть облаштовувати свій. Не дали жодної надії на ділянку і у сільраді Миклашева. Іван Гринда пояснює, що громада Миклашева погоджується віддати землю під кладовище тоді, якщо Львівська мерія виділить для села 25 мільйонів гривень - на розвиток інфраструктури. Для порівняння, у селі Пасіки-Зубрецькі громада просила 4 мільйони. Депутат каже, 25 мільйонів – занадто висока сума...

Ще одна "поховальна” проблема – високі ціни ритуальних послуг. Депутати Львівської міськради обіцяють взятися за ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг», котре править завищені ціни на копання могил, винос трун. "У Львові ціни на похоронні послуги вдвічі вищі, ніж у Тернополі та Києві, - обурюється Іван Гринда. - Наприклад, ціна заїзду на кладовище у Луцьку становить 5 гривень, у Тернополі – 23 гривні, а у Львові – 106 гривень. Копання могили у Тернополі коштує 200 гривень, у Києві – 540-560 гривень, а у Львові – 600-700 гривень. Взимку за копання могили у нас беруть до 1200 гривень, плюс 500 гривень, щоб винести труну. До керівника підприємства, що цим займається, маємо багато питань. Хочемо удвічі знизити ціни на поховальні послуги”.

Натомість керівник ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» Василь Глова звинувачення райців вважає безпідставними. Як розповів пан Глова "ВЗ”, нещодавно Контрольно-ревізійне управління, Антимонопольний комітет та Інспекція з контролю за цінами перевіряли цінову політику підприємства на похоронні послуги і не мали жодних претензій. За його словами, усі тарифи на послуги розробляли за спеціальною схемою, не порушуючи при цьому законодавства. "Не погоджуюся з тим, що сказали депутати міської ради, бо наші ціни є вмотивованими, - каже В. Глова. - Вартість послуг затверджено за єдиною методикою та спеціальною формулою. Ціни зовсім не завищені. Вартість копання могили залежить від категорії ґрунтів. Неправда, що взимку копання могили коштує 1200 гривень. Воно коштує 900 гривень. В інші пори року – 620 гривень. Навіщо Львів прирівнювати до Тернополя, де раз на тиждень один похорон? А у Львові ми обслуговуємо по 15 похоронів на день”.

Василь Глова пояснює, що у Києві копання могили коштує близько 700 гривень. Натомість транспортування труни до кладовища у Києві коштує 2 тисячі гривень, а у Львові – 480 гривень.


Із досьє «ВЗ»

Кладовища Львова

№ Назва Стан функціонування

1 Голосківське відкрите

2 Сихівське відкрите

3 Рясне відкрите

4 Янівське напівзакрите

5 кладовище

на вул. Варшавській закрите

6 Старий Сихів закрите

7 кладовище

на Тракті Глинянському закрите

8 Левандівське закрите

9 Замарстинівське закрите

10 Знесіння закрите

11 Білогорща закрите

12 Личаківський цвинтар закрите

Категория: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ | Просмотров: 2949 | Добавил: Orest | Теги: Ритуальні послуги | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: