Главная » 2011 » Серпень » 10 » Люди смітять швидше, ніж прибирають

Люди смітять швидше, ніж прибирають

10:17
Люди смітять швидше, ніж прибирають
Львів’яни доволі часто скаржаться на занедбаність кладовищ, які потопають у смітті. Як кажуть в ЛМР, міська влада відповідає за утримання комунального цвинтаря – вивіз сміття, прибирання доріжок. Але за стан могил відповідають власники цих могил.

«Якщо ви йдете цвинтарем і бачите, що сміття на доріжці, тоді за це відповідає завідувач кладовища. Але, якщо поруч зарослі могили, де росте півметровий бур’ян і до яких по 20–30 років ніхто не підходив – це вже на совісті власників цих могили й також це залежить від менталітету людей, які їх утримують їх», – каже Володимир Самойленко. Він також зазначає що частково давні могили стараються прибирати і комунальники: «Але, самі розумієте, це приватна власність і після цього власник ще може й поскаржитися. Тому це ми також маємо враховувати». Буває, каже чиновник, людина приходить і не може знайти могилу. Тоді доводиться підіймати архіви. «А виявляється, вона навіть не в тому місці шукала. З’являються раз на 15 років, то про що тоді говорити?», – каже Самойленко.

З міського бюджету в цьому році на утримання усіх кладовищ виділено 460 тис. грн. Ця сума така ж, як була і торік. Кошти розподіляють по-різному, враховуючи також площу цвинтаря. Наприклад, площа Голосківського кладовища – 74 га, Янівського – 33 га, Сихівського – 19 га. На кожному кладовищі є працівники бюджетної сфери – прибиральники. Однак, їх обмаль, у середньому на кладовищах працює до 6 людей, залежно від його розмірів. Комунальники працюють і літом, і зимою. Розчищають сніг, доріжки. Наприклад, на Голосківському кладовищі, розміри якого такі величезні, працює 3 прибиральники. «Тут постійно вивозиться по 2–3 машини сміття в день. А після вихідних, коли приходиш на кладовище, видається, що там ніхто не прибирає. Бо після суботи-неділі, коли родичі найчастіше приходять на могили, назбируються надзвичайно великі об’єми сміття. Тому цілком можливо, що сьогодні не приберуть, а завтра приберуть. Комунальники не можуть одночасно обробити усі 70 га. Вони й фізично не встигають», – пояснює Самойленко».

Хоча, він запевнює, що цвинтарі мають свою техніку. Є сміттєвози, вантажні машини. Однак сміття слід зібрати, загрузити, вивезти, потім повернутися знову. «А люди скошують траву на своїй могилі і викидають її поруч. Їм навіть важко пройтися кілька метрів, щоб викинути її у смітник, де хочуть там кидають. Люди смітять швидше, ніж прибирають. Тому проблему слід вирішувати разом», – каже чиновник.

Як звично, чиновники кивають на розвинуті європейські країни, де інші умови і поховань, і утримання кладовищ. Там могили займають менше місця, поховання йдуть в ряди, люди сплачують спеціальні податки на утримання цвинтаря.

Категория: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ | Просмотров: 3180 | Добавил: Orest | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: