Главная » 2011 » Серпень » 10 » Голосківське кладовище не резинове

Голосківське кладовище не резинове

10:19
Голосківське кладовище не резинове

Ми вирушили на одне з найбільших кладовищ у Львові, яке є наразі ще діюче – Голосківське. Воно ж одне з найвіддаленіших та, зі скарг людей, найзанедбаніше.

Як розповів ЗІКу завідувач Голосківського кладовища Микола Гвоздь, фактично, вони отримують дуже мале фінансування на зарплату прибиральників. «У мене є три штатних одиниці. Уявіть, розмір цвинтаря майже 100 гектарів, з якими цих троє працівників мають впоратися. Це ж нереально. Якби не люди, які копають могили, які працюють від виробітку, з якими ми домовляємося, щоб вони нам допомагали, то ми б взагалі були тут по вуха в смітті», – каже завідувач кладовища. За його словами, у них лише одна одиниця техніки. Тому, працівникам доводиться прибирати все вручну. На думку Миколи Гвоздя, у нього в штаті мало б бути 10 чоловік, які б прибирали ці 100 га, а не троє, як зараз. Тим паче, каже він, влаштовуються на таку роботу здебільшого люди, що виходять із зон позбавлення волі, які десь, напевно, і не дуже надійно та сумлінно виконують свої обов’язки.

Іншою проблемою на кладовищі є нестача контейнерів для сміття. Вони лише є на центральних вулицях й то не на всіх. А вже там, де окраїни, там смітників зі свічкою не знайдеш. «Де ми розширюємо кладовище, там повністю відсутні дороги. Мало б бути так, щоб під розробку нового поля, спочатку мали б бути розроблені дороги. Однак, у нас усе навпаки, спочатку розробляємо поле, хоронимо людей, а вже потім надіємося, що будуть виділені кошти під дороги», – каже Микола Гвоздь. Проте, скільки потрібно коштів на будівництво доріг, керівництво цвинтаря не підрахувало. Щодо людей, які смітять, то за словами Гвоздя, їх не можна прирівнювати під один гребінець, однак десь половину відвідувачів дуже халатно ставляться до порядку. «Якщо людина чистить могилу, за десять метрів від неї стоїть смітник, а вона викидає все на дорогу – це неправильно», – каже він. Також виникає багато дрібних конфліктів, коли хтось комусь загородив спільну стежку, хтось заложив її повністю плиткою, а іншому це не до вподоби.

Голосківське кладовище існує з 1988 року. Багато збитків та клопотів кладовищу завдають буревії, стихії. Уже цього року під час останнього шквалу тут звалилося багато дерев, попадали гілки. На щастя, вони не пошкодили пам’ятники, однак працівникам довелося три дні розчищати сміття. Дерева тут, зізнається завідувач, досить старі. Їх належно не обрізають, бо не мають відповідної техніки, спеціалістів. До інших комунальних служб також не зверталися, адже ці послуги не безкоштовні і все впирається в гроші. Ще одна проблема – вандалізм. Практично, 2–3 рази на рік тут виявляють такі випадки, особливо восени та весною. Як пояснює завідувач, з могил крали дорогий метал. Це виявляли працівники чи відвідувачі. Дирекція зверталася у Шевченківський райвідділ міліції, правоохоронці навіть патрулювали цвинтар. Потім когось затримали, хоча дирекцію про це не сповістили. Цвинтар, за словами Миколи Гвоздя, практично, повністю не обгороджений, тут навіть немає граничних знаків і це основна проблема.

І хоча Голосківське кладовище одне з тих, де львів’яни ще можуть здійснити поховання, з місцями тут серйозна проблема. «Зараз у нас надзвичайна скрута і, практично, ми на межі того, що протягнемо від сили ще зиму. А далі не знаю, де ми ховатимемо людей», – заявляє Микола Гвоздь. Наразі, за його словами, ще не доводилося відмовляти людям, однак, що буде за 6 місяців – невідомо. Однозначно, будуть листи до Львівської міської ради, яка б мала вирішити цю проблему. Зараз на Голосківському кладовищі здійснюється приблизно 300–350 захоронень в місяць. Є ще таке поняття, як резервні місця для родичів, які мають право на ділянку збоку. Несанкціонованих поховань на Голосківському кладовищі не виявляли.

Категория: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ | Просмотров: 4231 | Добавил: Orest | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: