Главная » 2011 » Серпень » 10 » Без права на смерть

Без права на смерть

10:15
Без права на смерть
 За рік-два у Львові не буде, де ховати мертвих. Існуючі цвинтарі – не гумові, а про новий чиновники вже говорять майже 15 років. Та й ті кладовища, що маємо, по вуха в смітті. Брак місць, несанкціоновані поховання, вандалізм.Де будемо ховати?

Як тільки у львівській родині стається така трагедія, як смерть близьких, серед усіх клопотів додається банальне – де будемо ховати? Реальність змушує подбати про це ще за життя. Можливо легше тим, чиї батьки чи рідні є вихідцями з села і мають право бути захороненими на місцевих цвинтарях. Або ж, чия родина має сімейний гробівець чи резервне місце біля могили близьких. Однак решті, а їх значно більше, доводиться непереливки.
50 млн грн і земля ближніх сіл ваша

Проблема з браком місць для поховань, відсутність нових облаштованих кладовищ у Львові досить давня. Це визнають і чиновники. Лише станом на 1 липня 2010 року у Львові від початку року поховали 2175 осіб.

Як розповів ЗІКу начальник відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради Володимир Самойленко, ще з 1996 року у місті займаються пошуком земельної ділянки під нове кладовище. «На жаль, у Львові всі землі приватизовані і навіть немає можливості знайти ділянки для розширення вже існуючих кладовищ. Наразі розроблений Генплан міста Львова, який передбачає на території Лисиницької сільської ради місце під новий цвинтар. Однак, все одно ці землі вже розпайовані серед селян і міській владі доведеться, або викуповувати ці земельні ділянки, або ж якось домовлятися», – розповів Самойленко.

Начальник відділу благоустрою запевняє, що вони працюють у цьому напрямку, зокрема, звернулися до Львівської облдержадміністрації, щоб ті посприяли в пошуку нової земельної ділянки у одній з РДА, що межує з містом. Це Пустомитівська та Жовківська РДА. «Ми розглядаємо декілька варіантів: перш за все, це с.Жовтанці, а також на території Миклашівської сільської ради. Але тими коштами, які має місто, враховуючи вартість земель, власними силами її не вдасться викупити. Тому потрібно, щоб Львівська обласна рада нам посприяла в цьому питанні. Йдеться приблизно про 50–60 млн грн за ділянку. У нас є погодження – рішення сесії Миклашівської селищної ради. Але вимоги людей зрозумілі – їм потрібні гроші на розвиток інфраструктури села», – розповідає Володимир Самойленко. Найкращий варіант називають чиновники – це співфінансування приблизно 30 на 70% з міського та обласного бюджетів.

Нове кладовище, звісно, має виконувати санітарно-захисну норму. Водночас, збільшується територія, що межує з цвинтарем, непридатна для забудови. Володимир Самойленко переконує, що мешканці сіл, з якими ведуть перемовини, не проти. Адже до міського кладовища, як бонус, додається інфраструктура села, облаштування доріг, транспортне сполучення, мінімальні робочі місця. «Якийсь зиск мешканці точно мали б. Бо те, що землі простоюють, теж не вихід. Якщо генплан Львова буде затверджено, це трохи зніме питання, можна буде викуповувати землю», – каже чиновник.

Крім того, за його словами, міська рада спланувала кошти на можливість долучення земельних ділянок до Ряснянського кладовища і Голосківського кладовища. Тих земель, які не є в приватній власності, але знаходяться в межах міста. «Це частково локальне вирішення цієї проблеми», – розповідає Самойленко.

Коли ж все-таки Львів знайде ділянку під кладовище – невідомо, адже говорять про це чиновники вже безліч років, а вищенаведені варіанти вже озвучувалися і торік і позаторік. «На жаль, я не можу сказати, коли завершиться цей процес, зараз домовленості йдуть на найвищому рівні в області, ми звернулися з листом до нового керівництва Львівщини», – розповів Самойленко.

Водночас, голова постійної комісії з питань використання земель та регулювання земельних відносин у Львівські обласній раді Степан Данькевич у коментарі ЗІКу повідомив, що наразі в комісію не надходили ніякі документи від Львівської міської ради з цього питання. «Можливо, вони ще в дорозі. Якщо буде таке звернення, ми його обов’язково розглянемо і сповістимо про результати. Я думаю, комісія позитивно віднесеться до цього питання, бо це соціальна проблема», – додав він.

Під час розгляду Генерального плану міста Львова на громадський слуханнях секретар Львівської організації Національної спілки архітекторів України Олесь Ярема сказав цікаву річ: «Ситуація така: страшний приклад – купити 2 метри квадратних землі, щоб захоронити на Сокільницькому цвинтарі, то треба заплатити 4–5 тис. грн. Це означає, що одна сотка землі в Сокільниках може коштувати півмільйона! Якщо говорити про Миклашівську сільську раду, де за Генпланом пропонують розмістити новий міський цвинтар для львів’ян, то треба казати правду – що та земля коштує. Інакше треба думати над тим, як вирішити цю проблему в місті».


Категория: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ | Просмотров: 1237 | Добавил: Orest | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: